Projecte – Dipòsits d’aigua

En aquest projecte es preveu construir varis dipòsits per emmagatzemar aigua de pluja per tal de garantir l’accés a l’aigua al Centre Rural Femení de Ruli i a l´Orfenat de Ruli durant tot l´any, i en especial durant la temporada seca, quan la gent ha de caminar a vegades varis Kilòmetres per trobar-ne.

Ruanda és un país molt pobre i vulnerable i és per això que encara necessita l’ajuda de tercers. Les últimes dades macroeconòmiques indiquen que el país està progressant però a nivell humà encara s’han de fer moltes reformes per tal que els ciutadans tinguin un nivell de benestar acceptable.

L’aigua és un dels béns més preuats i alhora més escassos del planeta. Aconseguir aigua potable a molts països africans és tota una aventura. Per tant l’objectiu principal d’aquesta proposta és continuar millorant l’accés a l’aigua a la zona de Ruli.

Ruli és una zona predominantment agrícola com la majoria de Rwanda i quasi el 95% de la població es dedica a l’agricultura de supervivència. El canvi climàtic també està afectant a la regió i ha influït en les collites. Les èpoques de pluja actualment estan variant: hi hauria la gran època de pluja als mesos d’abril, maig, i també agost i setembre i, després, hi hauria una petita època de pluges durant el mes de desembre.

La manca d’aigua exposa la població a una situació molt precària ja que moren els seus cultius i bestiar i deixa a moltes persones sense menjar o mitjans per guanyar-se la vida i provoca mancances d’higiene i problemes de salut.

Durant la temporada seca la situació obliga a la població local a recollir aigua, ja sigui per cuinar, rentar-se, per beure o fins i tot per fer maons per a la construcció, de les fonts públiques que sovint es troben a molts quilòmetres de casa seva. La majoria de la població de Ruli camina entre 200 metres i 1 km per trobar aigua, però cal destacar que quan hi ha sequera, la distància pot augmentar.

Actualment a Ruli, hi ha un total de 6 fonts. Moltes famílies també tenen aixetes però la majoria no els hi funcionen.Moltes famílies també tenen aixetes però la majoria no els hi funcionen. També hi ha quatre dipòsits d’aigua: tres són reservats per la població en general i un és per l’hospital. Per anar-hi a buscar aigua hi ha un horari establert, de les 5 del matía les 7, de les 12 a la 1 i de les 5 a les 8 del vespre. Totes aquelles persones que van a buscar aigua, han de pagar una quantitat establerta que variarà en funció de l’estació de l’any i també de la disponibilitat de l’aigua. En el cas d’aquelles persones que tinguin aigua a casa i tenen un comptador, aquestes pagaran per l’aigua consumida.

Durant les estacions de pluja hi ha una gran quantitat de precipitacions que es podrien recollir per al seu ús durant les estacions seques. Malauradament, la majoria de les persones locals no tenen els recursos econòmics per poder disposar de dipòsits d’aigua i, en aquest sentit, sentim que el nostre projecte pot contribuir a alleujar aquesta necessitat.

La creació d’aquests dipòsits beneficiarà tota la població, des dels infants fins a la gent gran que són els més vulnerables. A més, si es creen els dipòsits s’evitaran llargs viatges als rius o a les fonts més properes i els nens (que són majoritàriament qui va a buscar l’aigua) es podran centrar en els estudis.

Aquest projecte es crearà juntament amb les Dominiques de Ruli. Gràcies al coneixement que han obtingut al llarg dels anys i la seva presencia a la regió, els hi facilitarà la gestió directa del projecte. Aquesta proximitat és la que ens garanteix que el projecte estarà ben portat i que s’utilitzarà la subvenció de la manera més eficient.

Es tracta d´un projecte molt necessari per moltes persones que no tenen accés directe a l´aigua. Es preveu construir un dipòsit de 200m3 enterrat a terra, que a diferència de la majoria que hi ha per la zona, són més resistents al pas del temps, tenen més capacitat i no es perd l´àrea del terreny que ocupen ja que al poder enterrar-lo, es pot fer servir la superficie per cultivar.