Testimoni d’Anna Bach

Aquest passat mes de febrer, la Maria, la Sònia, la Teresa, la Montse i una servidora, l’Anna, varem poder tornar a Rwanda. Va ser un viatge molt especial, feia tres anys que no hi anàvem, degut a la pandèmia del Coronavirus. De fet, fins a l’últim moment, no estàvem segures de poder-hi anar. Però malgrat les restriccions, testos i mascaretes, ens va sortir un viatge rodó.

A Ruli no varem parar, retrobaments amb les germandes dominiques, les noies i nois que havien estat a l’orfenat, el personal de l’hospital, la clínica dental, professors i alumnes de l’escola primària, les noies de l’escola rural…. Varem portar i repartir 230 kg de material escolar, material mèdic, medicaments, material odontològic, raspalls i pastes de dents, roba, sabates… i fins i tot varem poder assistir al casament d’uns amics de Ruli.

Varem visitar l’escola primària Saint François Coll, actualment amb 480 alumnes, repartits entre 9 classes. Una de les novetats que varem veure va ser la granja de porcs que tenen per ajudar a autofinançar l’escola.

Durant la visita de les les instal.lacions de l’Hospital de Ruli per l’entrega de medicaments i material mèdic i odontològic, ens va sorprendre veure el dron que tenen per l’enviament urgent de paquets (medicaments, bosses de sang…).

A l’escola rural, ara anomenada Sainte Lucie TVET, varem poder veure el dipòsit d’aigua de 200 metres cúbics construit durant la pandèmia. La germana Claudine, la directora del centre, ens va posar al dia sobre les novetats i futurs projectes. L’escola acull 71 estudiants, nois i noies. Han ampliat aules i diposen d’una aula d’informàtica nova.

Varem tenir reunions molt interessants coneixent les necessitats de primera mà i parlant de futurs projectes amb les germanes dominiques, amb l’alcalde de Ruli, i el director de l’escola d’infermeria de Ruli.

Hem tornat carregats de productes del taller de costura de les noies de l’escola Sainte Lucie TVET, de productes d’artesania de la cooperativa de noies de Ruli i teles africanes.

Van ser pocs dies i molt ben aprofitats. Esperem tornar-hi ben aviat.